Vibrația 2022 și sistemul limfatic
Anul 2022 este un an în care predomină elementele de apă - cifra 2 este un element de apă, la fel ca și cifra 6 (vibrația totală a acestui an), iar acest lucru ne îndeamnă spre creșterea capacității noastre de a fi mai "fluizi" precum lichidele și de a ne ondui curgerea, a depăși obstacolele ocolindu-le și nu luptandu-ne cu ele.
Cifra 4 (acel 22 din anul 2022) ne atrage atenția și asupra sănătății și importanței pe care să o acordăm acesteia în acest an (și nu numai). Însă tot ce întreprindem în acest an, este favorabil să se desfășoare într-un mod organizat și constant, astfel încât să devină un obicei bine implementat pentru anii ce vor urma.
Prioritățile anului ne conduc spre adoptarea unor obiceiuri sănătoase care să ne susțină sănătatea corpului și starea emoțională.
Este o perioadă foarte benefică pentru a ne preocupa de lichidele și fluidele din corpul nostru, de a ne curăța sângele și limfa și a le facilitata mișcarea și curgerea. De asemenea, e necesar de a evita blocajele și stagnările de orice fel în corpul tău (inclusiv constipație).
Îmi propun ca în acest articol să iți ofer niste direcții practice de îmbunatățire a stării de sănătate prin atenția acordată sistemului limfatic, dar haide să vedem, înainte de toate, ce este sistemul limfatic și cu ce ne ajută el.
Sistemul limfatic este o componentă a sistemului circulator (cuprinde un ansamblu de vase limfatice, ganglioni limfatici și spațiile intercelulare) care transportă prin el un lichid numit limfă, care ulterior (după ce străbate circuitul limfatic) se varsă înapoi în sânge.
Limfa este un lichid ce provine din plasma sanguină și se formează la nivel interstițial (în spațiul dintre celule) și are rolul de a prelua din spațiul intrercelular diverse substanțe ce nu mai folosesc celulelor (nutrienți, hormoni, toxine rezultate din activitatea celulară, produși de degradare celulară, inclusiv diverși agenți patogeni) și a le transportă prin vasele limfatice către ganglionii limfatici. E obligatoriu să treacă prin ganglionii limfatici, pentru că aceștia au rolul de a o filtra și elimina posibilii agenți patogeni nedoriți. Ulterior, când limfa își percurge întreg circuitul, se varsă înapoi în venele sanguine.
Însă, circulația limfei are loc în sens opus forței de gravitație, adică, în cea mai mare parte, ea urcă în corp.
Pentru a curge ușor prin vasele limfatice, e vital că limfa să se mențină într-o stare cât mai fluidă și nu vâscoasă așa cum mulți tindem să o avem. Pentru a ajuta la fluidizarea lichidului limfatic, e important să avem o nutriție cât mai bogată în alimente cu efect alcalin, în special vegetale proaspete sau gătite ușor și să le diminuăm pe cele cu efect de acidifiere (lactate animale, produse bogate în gluten, etc).
Totate alimentele care crează aciditate în corp vor conlucra implicit la secreția suplimentară de mucus ceea ce va îngroșa lichidului limfatic. Limfa nu are un organ care să o pompeze, precum este inima pentru sânge, ci ea e pusă în mișcare ca urmare a contracției musculare și a modificării de presiune din sistemul vascular sanguin.
Atunci când devine prea încărcată/ vâscoasă, iar activitatea fizica nu prea exista, limfa tinde să se blocheze și chiar să stagneze.
Pași pentru susținerea sistemului limfatic
1. Pune limfa în mișcare
Așa cum ți-am explicat mai devreme, limfa nu are un organ care să o pompeze prin vasele limfatice, ba mai mult, ea parcurge un traseu contra forței gravitaționale. Ceea ce o ajuta să parcurgă traseul ei specific prin corp și punctul în care tu poți interveni, e contracția musculară. Exercițiile fizice prin contracțiile musculare pe care le generează ajută ulterior și limfa să își parcurgă circuitul ei și să se verse mai repede în sânge.
În cazul în care ea va stagna prea mult, tu poți începe să iți simți corpul mai greoi, mai obosit, iar de aici până la diverse simptome de boală nu este chiar atât de mult.
Imaginează-ți că limfa este precum o apa încărcată și murdara, iar dacă aceasta este blocată, păi nu începe ea să miroase urât și să atragă tot mai mulți țânțari, iar în jurul ei și să se acumuleze tot mai multe gunoaie?
În principiu, orice tip de mișcare este benefică, și e important ca toate zonele principale din corp să fie antrenate. În acest sens, de exemplu, plimbarea, poate fi o activitate benefică, dar poate nu chiar suficientă. Și atunci poți completa cu anumite exerciții care să iți antreneze și partea superioară a corpului. Nu e neapărat nevoie să mergi la sală pentru asta, poți efectua și acasă diverse activități fizice care să-ți mobilizeze corpul.
2. Bea 400-500 ml apă dimineața, la trezire, pe stomacul gol
Și minim 1,5-2 litri de-a lungul întregii zile, băută puțin cate puțin, în mod constant.
Dimineața este preferabil o apă la temperatura camerei, lăsată de cu seara pe noptieră. Rolul acestei ape este să curețe, să spele, să ajute în procesul natural de detoxifiere zilnică a organismului. Poate nu știai, dar organismul uman se afla în fiecare zi într-o etapă de (auto)detoxifiere, iar aceasta se desfășoară în fiecare dimineața până în jurul orei 11.
Tot ceea ce apa poate să dreneze, nu mai încarcă limfa.
3. Consumă zilnic minim 3-5 porții de legume și 2-4 porții de fructe proaspete
Vegetalele au calitatea excepțională de a crea un efect alcalin asupra corpului. Cel mai bun mod de a le consuma este în stare proaspătă și crudă, însă chiar și gătite ușor (fierte puțin, la abur sau la cuptor) își păstrează o buna parte din proprietăți.
Legumele și fructele, pe lângă aportul de micronutrienti (vitamine și minerale) sunt bogate în apă, o apă de buna calitate care iți vă hidrata corpul. În plus, aportul de fibre iți vă ajuta corpul să nu sufere de constipatie și tranzit intestinal lent, ceea ce vă favoriza eliminarea materiilor fecale în timp util. Și implicit neîncarcarea suplimentară a limfei ce se formează în zona tubului digestiv.
4. Consumă cât mai puține produse lactate și cereale cu gluten
Dacă încă nu ai închis pagina și citești în continuare, mă bucur. Când citești un astfel de îndemn, tendința este să te opui și să nu mai vrei să auzi mai departe. Stiu, nu-i ușor să accepți că anumite alimente care iți plac foarte mult pot să îți fie nefolositoare sănătății și chiar dăunătoare, mai ales când sunt consumate în cantități mai mari, adică zilnic. Lactatele și produsele bogate în gluten au un efect inflamator destul de puternic asupra corpului. Iar orice reacție inflamatorie este generatoare de mucus. Unde se duce o parte din acest mucus? În limfa. Unde se revarsă, într-un final limfa? În sânge?!
5. Obișnuiește-te să mănânci echilibrat în fiecare zi
Știu că dulciurile, fast-food-ul, patiseriile, băuturile răcoritoare (inclusiv cafea, ceai verde, negru, energizantele) pot deveni o tentație uriașă în anumite momente din zi, dar provocarea acestui an poate fi chiar aici - cum să îți formezi un plan alimentar echilibrat care să conțină macronutrienții și micronutrienții de care corpul tău are nevoie, să îți susțină detoxifierea naturală a corpului și să nu îți încarce limfa.
Articol realizat de,
Raluca Andreea Istrate, Consultant nutriție